Nederlands Film Festival 2011

 

 

 


Première De bende van Oss Een film van André van Drunen. Woensdag 21 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Me and Mr Jones on Natalee Island Een film van Paul Ruven. Donderdag 22 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Isabelle Een film van Ben Sombogaart. Donderdag 22 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première 170Hz Een film van Joost van Ginkel. Vrijdag 23 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Bennie Stout Een film van Johan Nijenhuis. Zaterdag 24 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Onder Ons Een film van Marco van Geffen. Zaterdag 24 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Hou me vast - De Dijk Een film van Suzanne Raes. Zondag 25 september, Stadsschouwburg Utrecht
Onthulling gouden tegels Barry Atsma en Carice van Houten onthullen hun tegels voor Beste acteur en actrice 2010. Maandag 26 september, Vinkenburgstraat Utrecht
Première Lotus Een film van Pascale Simons. Maandag 26 september, Stadsschouwburg Utrecht
Lezen & Schrijven Film Awards Uitreiking door prinses Laurentien. Dinsdag 27 september, Pathé Rembrandt Utrecht
Première ntr: Kort! 2011 11 korte films. Dinsdag 27 september, Stadsschouwburg Utrecht
Gala van de Nederlandse Film Uitreiking van de Gouden Kalveren 2011. Vrijdag 30 september, Stadsschouwburg Utrecht

 

Synopsis

 


De bende van Oss
Historisch misdaaddrama, gebaseerd op waargebeurde feiten. Johanna, een jonge en levenslustige vrouw, is via haar man Ties verzeild geraakt in de zogeheten Ossche bende die bijna dagelijks samenkomt in haar café in de industriestad. Onder leiding van de gewelddadige Wim de Kuiper zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord. Johanna wil breken met de misdaad en krijgt hulp uit onverwachte hoek van de corrupte verzekeringsagent Harry. Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord. Ondertussen is de marechaussee, die de machteloze politie te hulp is geschoten, vastbesloten om met de bende af te rekenen. Door hun harde optreden escaleert de situatie nog meer. De bende van Oss hield heel Nederland jarenlang in zijn greep en veroorzaakte de val van het laatste vooroorlogse kabinet. De film toont een strijd over goed en fout, macht en machteloosheid, liefde en verraad.

Me and Mr Jones on Natalee Island
In Me and Mr Jones on Natalee Island gaat undercoverjournalist Remi, vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway, op zoek naar haar voor het populaire misdaadprogramma van zijn vader: Crimescene. Zijn partner in crime is Eva, een callgirl die ernstig ziek is en nog maar kort te leven heeft. Hij probeert een doorbraak te forceren door bij Joran van der Sloot in te breken. Dat is het begin van een reeks schokkende gebeurtenissen met fatale gevolgen.

Isabelle
Een dorp in de Ardennen wordt opgeschrikt door de ontvoering van de mooie Hollandse filmster Isabelle, die daar op vakantie is met haar ouders. Na een maandenlange speurtocht is zij nog altijd niet gevonden. Langzaam verflauwt de belangstelling. Alleen Bernard, de dorpsonderwijzer, raakt door de ontvoering geobsedeerd. Niemand verdenkt Jeanne, de zwijgzame, mismaakte schilderes die in de dorpskroeg werkt. Zij is degene die Isabelle in haar kelder opgesloten houdt. Ze hongert Isabelle uit en schildert het verval, alsof ze de schoonheid wil vernietigen. Langzaam ontstaat er meer contact tussen de beide vrouwen en leren ze elkaar onder deze vreemde omstandigheden beter kennen. Jeanne kent afkeer en bespotting vanwege haar uiterlijk. Isabelle onthult schokkende details over haar leven als aantrekkelijke filmster en weet zo Jeannes vertrouwen te winnen. Psychologische thriller, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Tessa de Loo, heeft een geheel eigen benadering van de immer actuele vraag in hoeverre uiterlijk de levensloop bepaalt.

170Hz
De onvoorwaardelijke liefde tussen twee dove tieners, de 19-jarige Nick (Michael Muller) en de 16-jarige Evy (Gaite Jansen), gaat gepaard met stilte. Wanneer de ouders van Evy hun relatie afkeuren, besluiten ze te vluchten en zich schuil te houden in het wrak van een onderzeeër. Daar wordt echter de invloed van Nick’s verleden duidelijk. Evy begint zich langzaam te realiseren dat haar vrijheid een illusie is.
De titel verwijst naar de hoogste van de lage tonen die Nick nog kan horen. Geluid - en de afwezigheid daarvan - is een belangrijk personage in de ondertitelde film, die vanuit de dove personages wordt verteld. Ze communiceren in gebarentaal. Het sounddesign van de film maakt horenden duidelijk hoe het is om als dove te leven.

Bennie Stout
1930. Benjamin “Bennie” Stout doet zijn naam eer aan. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakte trapauto, zet hij de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto, die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennies vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen.
Bennie heeft nog maar één wens: hij vraagt Sinterklaas ervoor te zorgen dat zijn vader snel thuis komt, zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren.
Al snel komt Bennie erachter dat dat niet zo eenvoudig is. Hij bedenkt een list om zijn vader zelf op te halen. Hij schrijft stiekem zijn naam bij de “stoute kinderen” in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als “stout jongetje” moet je mee in de zak naar Spanje... en laat dat nu precies zijn waar Bennie het allerliefste naar toe wil.

Onder Ons
Een Nederlands stel met een tweede op komst haalt de Poolse au pair Ewa in huis. De taalbarrière in combinatie met haar introverte karakter doen de onderhuidse spanningen in het gezin snel toenemen. Het zoontje is dol op haar, maar wat houdt dat stille meisje toch zo bezig? Via drie perspectieven krijgt de kijker de gebeurtenissen te zien. Dit effect wordt niet zoals gebruikelijk als kunstgreep ingezet om de spanning te verhogen, want ondanks een thrillerelement is ONDER ONS vooral een drama dat onderlinge menselijke relaties en gebrekkige communicatie onderzoekt tegen een strakke Vinex-achtergrond. Het scenario van Van Geffen en Jolein Laarman werd genomineerd voor de International Filmmakers Award 2009 van het Sundance Film Festival. De film is het eerste deel van een trilogie, getiteld VINEX, die gaat over ‘het drama van het gelukkige gezin’. De opvolger Geen Naam van hetzelfde scenarioduo wordt in het kader van het filmproject De Oversteek gerealiseerd.

Hou me vast - De Dijk
Suzanne Raes volgde een jaar lang een van Nederlands populairste popbands: De Dijk. Aan de vooravond van hun dertigjarig jubileum blikken de bandleden terug op een meer dan succesvolle carrière. Ook vertellen ze met openhartige nuchterheid over de manier waarop hun songs tot stand komen: zanger Huub van der Lubbe schrijft de tekst en elk van de andere bandleden probeert daar de beste melodie bij te componeren. Het is een veelbewogen jaar: Huub van der Lubbe komt met de schokkende mededeling dat hij overweegt te stoppen, en de band krijgt de kans een cd op te nemen met hun idool Solomon Burke. Interviews met de verschillende leden worden afgewisseld met beelden van repetities en optredens door het hele land, die steevast worden voorafgegaan door een uitgebreid low-five ritueel. De film werkt toe naar een bijzonder hoogtepunt: de daadwerkelijke studio-opnames met de legendarische Burke. Maar wat een ander hoogtepunt had moeten worden - een optreden met de soullegende in Paradiso - wordt wreed verstoord door zijn onverwachte dood bij aankomst in Nederland.

Lotus
Een mozaïekfilm over eenzaamheid en de onmogelijkheid te communiceren. De film speelt zich af in anderhalve dag en schetst vier situaties in de grote stad - in dit geval Rotterdam. Een stel dertigers heeft een dagje samen gepland, maar al snel wordt duidelijk dat de vanzelfsprekendheid van hun aanvankelijke liefde is verdwenen. Een ouder echtpaar, dat worstelt met hun eigen relatie en die met hun autistische zoon, probeert een nieuwe start te maken, maar ingesleten mechanismen laten zich niet snel verdrijven. Een snelle jongen wordt na een auto-ongeluk in het revalidatiecentrum geconfronteerd met de leegheid van zijn eigen bestaan. En een vrouw ziet door de euthanasiewens van haar moeder haar eigen rol als moeder van een tienerdochter in een nieuw licht. Het speelfilmdebuut van Pascale Simons switcht heen en weer tussen de levens van mensen die elk op hun eigen wijze proberen om te gaan een universele en onvervulde behoefte. De lichtheid van de zomerse dag contrasteert met de tragiek van hun onvermogen tot echt, diep contact met degenen van wie ze houden.

 

 

 

 

Première

 

Actueel »
Direct naar de meest recente foto's.

 

Overzicht »
Direct naar het premièreoverzicht.

 

 

Gala van de Nederlandse Film »
Uitreiking van de Gouden Kalveren 2011. In aanwezigheid van Genomineerden en Winnaars met o.a Carice van Houten en Nasrdin Dchar. 30 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

ntr: Kort! 2011 »
Première op 27 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Lezen & Schrijven Film Awards (LSFA) »
Inloop Lezen & Schrijven Film Awards (LSFA). In aanwezigheid van prinses Laurentien. 27 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in Pathé Rembrandt, Utrecht.

 

Lotus »
Première op 26 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Onthulling Gouden tegels »
Onthulling Gouden tegels met handafdruk van Gouden Kalf winnaars 2010: Barry Atsma (Beste Acteur) en Carice van Houten (Beste Actrice) aan de Talent & Pro Filmboulevard (Vinkenburgstraat) op 26 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Hou me vast - De Dijk »
Première op 25 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Onder Ons »
Première op 24 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Bennie Stout »
Première op 24 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

170Hz »
Première op 23 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

Isabelle »
Première op 22 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht. Een film naar de gelijknamige thriller van Tessa de Loo.

 

Me and Mr Jones on Natalee Island »
Première op 22 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht. Met een knallend optreden van Within Temptation die de titelsong (Where is the Edge) voor haar rekening nam.

 

De bende van Oss »
Première op 21 september 2011 tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouburg, Utrecht.

 

 

 

 

ArjoFrank Fotografie