Nederlands Film Festival 2010

 

 

 


Première Tirza Een film van Rudolf van den Berg. Woensdag 22 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Richting West Een Film van Nicole van Kilsdonk. Donderdag 23 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Janine Een film van Paul Cohen. Vrijdag 24 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Schemer Een film van Hanro Smitsman. Zaterdag 25 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première Lang & Gelukkig Een film van Pieter Kramer. Zondag 26 september, Stadsschouwburg Utrecht
Talent & Pro Filmboulevard Onthulling Gouden tegels met handafdruk van Gouden Kalfwinnaars 2009: Martijn Lakemeijer (Beste Acteur) en Rifka Lodeizen (Beste Actrice). Maandag 27 september, Vinkenburgstraat Utrecht
Première Majesteit Maandag 27 september, Stadsschouwburg Utrecht
Première ntr: KORT! Dinsdag 28 september, Stadsschouwburg Utrecht
Gouden Kalveren Defilé & Jubileumavond Presentatie glossy GOUD in het Museum Catharijneconvent en de uitreiking van de speciale filmpostzegel. Woensdag 29 september, Stadsschouwburg Utrecht
Gala van de Nederlandse Film Uitreiking van de Gouden Kalveren. Vrijdag 1 oktober, Stadsschouwburg Utrecht

 

Synopsis

 


Tirza
De verfilming van de meerdere malen bekroonde, gelijknamige roman van Arnon Grunberg uit 2006 is het portret van een man die ooit alles had (vrouw, kinderen, werk en een miljoen), maar na zijn ontslag ontdekt dat hij eigenlijk niets meer heeft. Jörgen Hofmeester is, kortom, een typisch Grunberg-personage: overbodig, machteloos, en vol schaamte. Zijn vrouw heeft hem allang verlaten, zijn ene dochter is naar Frankrijk vertrokken en zijn andere dochter, zijn hoogbegaafde lievelingetje Tirza, is met haar Marokkaanse vriend Choukri naar Namibië afgereisd en laat niets van zich horen. Regisseur Van den Berg heeft het heden en verleden verraderlijk innig met elkaar verweven, analoog aan de ervaring van Hofmeester. De getergde vader vliegt ten einde raad naar Namibië om zijn verloren gewaande dochter op te sporen. Maar in het Afrikaanse woestijnland wacht, natuurlijk, geen verlossing. Hij komt er op onthutsende wijze achter wat er met Tirza is gebeurd.

Richting West
Susan Visser is Claire (38), eigentijdse en alleenstaande moeder. Ze leidt een druk en chaotisch bestaan in Rotterdam. Op haar fiets met kinderzitje haast ze zich door de stad. Haar ex is een opvliegerige egoïst. Haar nieuwe minnaar is wispelturig. Ze wisselt voortdurend en in hoog tempo van de ene stemming naar de andere. Tussen werk, mannen, kind en vrienden probeert ze alle ballen in de lucht en haar leven op de rails te houden. Op zoek naar die balans in haar bestaan als moeder, dochter, werkende vrouw en minnares. In een tiental hoofdstukken wordt het portret van een vrouw geschilderd, die het soms even te veel wordt maar dan weer fluitend op haar fiets stapt, zoon Milan achterop. Wie zei ooit dat het leven simpel was? Claire lacht en leeft haar tranen weg. Een filmisch essay over leven en liefde in de grote stad.

Janine
Janine Jansen is de meest gedownloade klassieke artiest, zo leren we uit dit filmportret waarin we de geliefde en succesvolle violiste uit Soest volgen langs opnamestudio's en concertpodia. Het hectische leven van iemand die tot de wereldtop behoort. Toch is ze nog steeds even onbevangen en spontaan. Zo rolt met haar ogen, steekt haar tong uit, is verrast en fronst bezorgd. Als ze tijdens een opname van Beethovens vioolconcert naar het orkest luistert zien we haar minutenlang in close-up. Iedere emotie in de muziek komt op haar gezicht tot leven. Voor haar eerste aanzet spant ze haar spieren, als een jager die zijn prooi besluipt. Collega's uit de muziekwereld doen een boekje open over haar talent. Zelf wil ze liever niet weten hoe ze het doet, bang dat het dan niet meer gaat lukken. Bijna gebeurt dat bij de opname van Bachs intimiderende Chaconne. Inzet en perfectie blijken de sleutel. Intussen bereiden anderen de lancering voor van de eenmalige glossy Janine. Want Janine Jansen is ook een product dat je 'vermarkten' kan.

Schemer
Hanro Smitsman en scenariste Anjet Daanje lieten zich voor dit drama inspireren door de moord die in 2003 gepleegd werd op de Nijmeegse tiener Maja Bradaric. Omgebracht door haar vrienden. Het tragische verhaal van Bradaric is in Schemer praktisch verdwenen; de film toont vooral hoe mensen tot een moord kunnen komen. De regisseur is nergens uit op het veroordelen van de jonge daders, maar op het verkrijgen van meer begrip voor hen.
In Schemer raakt de ooit zo hechte vriendschap tussen zes jongeren uit balans. Clandestiene verliefdheden, persoonlijke crises leiden tot steeds vijandiger wordende gesprekken en de uitsluiting van een van de meisjes. De onderlinge irritaties groeien uit tot buitenproportionele proporties, zodat het plan om het meisje te vermoorden steeds logischer lijkt. Smitsman deelt zijn stijlvol gefilmde productie op in hoofdstukken die, soms overlappend, de gebeurtenissen tonen door de ogen van alle personages. Door hun persoonlijke ervaringen, de emoties en de omgang met anderen langzaam bloot te leggen, wordt duidelijk hoe groepsdruk kan werken.

Lang & Gelukkig
In ‘Lang & Gelukkig’ worden drie bekende sprookjesverhalen op een eigenzinnige, humoristische manier verteld. De muizige Assepoester,de wat oudere roodkapje en Prins Roderick kampen allemaal met onzekerheden, verlangens en familieproblemen. Assepoester moet verplicht in één huis wonen met haar nieuwe stiefmoeder Irma Zonderboezem en haar drakerige dochters Paris en Hilton en droomt heimelijk over die ene grote liefde. Roodkapje is erg onzeker en valt uiteindelijk hopeloos voor de charmes van een hongerige wolf. En de moeder van Prins Roderick vindt het hoog tijd worden dat hij aan de vrouw gaat, terwijl hij zelf veel liever tijd verdrijft met zijn trouwe lakei Willy.

Majesteit
Drama over het leven en de dromen van koningin Beatrix. In het hart van het koninkrijk woedt een strijd, met als inzet de monarchie. Het is Prinsjesdag, een jaar na de dood van prins Claus. De spanningen lopen op wanneer minister-president Balkenende de troonrede op het laatste moment wil veranderen. Dat is voor Beatrix het begin van een emotionele reis die laat zien welke eisen de monarchie stelt. Ze blikt terug op de gelukkige jaren toen ze samen met prins Claus door zijn geliefde Afrika reisden. Laat Balkenende nu net de passage over het Afrikabeleid in de troonrede willen veranderen. Ze denkt ook aan haar verblijf in Canada tijdens de oorlog en de Hofmans-affaire.

 

 

 

 

Première

 

Actueel »
Direct naar de meest recente foto's.

 

Overzicht »
Direct naar het premièreoverzicht.

 

 

Gala van de Nederlandse Film »
Uitreiking van de Gouden Kalveren op 1 oktober 2010 in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Gouden Kalveren Defilé & Jubileumavond »
Presentatie glossy GOUD in het Museum Catharijneconvent en de uitreiking van de speciale filmpostzegel op 29 september 2010 in de stadsschouburg, Utrecht.

 

ntr: Kort! 2010 »
Première op 28 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Majesteit »
Première op 27 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Onthulling Gouden tegels »
Onthulling Gouden tegels met handafdruk van Gouden Kalfwinnaars 2009 op 27 september 2010 in de Vinkenburgstraat, Utrecht.

 

Lang & Gelukkig »
Première op 26 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Schemer »
Première op 25 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Janine »
Première op 24 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Richting West »
Première op 23 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

Tirza »
Première op 22 september 2010 tijdens het Nederlands Film Festival in de stadsschouburg, Utrecht.

 

 

 

 

 

ArjoFrank Fotografie